Vi åkte kl. 10.00 från Reimersholme och vårt första stopp var Hammersta ruin. Vår guide Maria Landin berättade om platsen och dess historia. Sen gick vi över ett fält fram till ruinen där man kunde gå in i olika ”rum”.
Därefter vidare till Ösmo kyrka, de äldsta delarna från 1100-talet men huvuddelen från 1300-talet. Kyrkan renoverades utvändigt 1971-72 och invändigt 2012 då man tog fram takmålningarna av Albertus Pictor som varit överkalkade.
Från Ösmo åkte vi till Nynäshamn som är en relativt ny stad. På slutet av 1800-talet behövde Stockholm en uthamn för det var problem att komma in till Stockholm vintertid när isen låg i skärgården. Då började Nynäshamn byggas ut från ett lite fiskeläge till en hamn-och industristad. 1901 var Nynäsbanan klar och reguljär trafik till Gotland påbörjades. Nynäs Petroleum och ett raffinaderi anlades också. Under vår rundtur i Nynäshamn åkte vi den vackra Strandvägen som slingrar sig utmed stranden där man har utsikt mot öppet hav. När Stockholm arrangerade Olympiska Spel 1912 avgjordes seglingarna här och publiken kunde se dem från Strandvägen.
Därefter blev det lunch på Körunda golfanläggning. Det bjöds på god mat, laxpudding eller pannbiff, samt kaffe och kaka. Mätta och belåtna äntrade vi den splitternya bussen, det var första turen de gjorde med den.
Vi åkte Söderbyvägen genom Stora Vika, ett brukssamhälle där man tillverkade cement från mitten av 1900-talet till 1980 då fabriken lades ner på grund av olönsamhet. Hamnen i S:t Vika användes för att skeppa cementen till Lövholmen, mitt emot Reimersholme, varifrån den sen skickades vidare till byggen i Stockholmsområdet. Hamnen används fortfarande för lastfartyg.
Sorunda kyrka passerades på avstånd, kanske ett mål på en kommande resa. På en åker betade en flock vilda mufflonfår men de brydde sig inte om oss.
Rishopen invid väg 225 på Frölunda malm är ett s.k. offerkast. Där låg tidigare en avrättnings- och begravningsplats. De bödeln högg huvudet av fick inte begravas på kyrkogården utan grävdes ner nära avrättningsplatsen och blev därför osaliga. Den som passerar rishopen kastar därför en grankvist (det måste vara gran) på högen för att blidka de osaliga andar som finns på platsen. Det sker än idag att folk kastar på en kvist för säkerhets skull.
Vidare genom Grödby och Segersäng förbi Jordbro där Galgstenen, ett stort flyttblock ligger nära gamla Nynäsvägen. Här fanns Sotholms Härads avrättningsplats. Platsen är liksom Rishopen fornminnesmärkt.
Härifrån var det motorvägen in mot stan och med lite bilkö vid Globen var vi hemma igen efter en mycket trevlig resa med en fantastiskt duktig guide, Maria Landin.
Postadress
Reimersholmsgatan 31
117 40 Stockholm
Organisationsnummer
802018-0108
Bankgiro 5841-2578
Swish 123 301 54 84
Lokal Kulan
Öppen för fysisk anmälan till aktiviteter och medlemskap tisdagar kl 14:00-15:30
Ej under helgdagar och sommaruppehåll