Avresa den 10 september 2024 klockan 08:00 från Reimersholme, garageplan
Detta ingår: bussresa 3 dagar, 2 övernattningar med middagar och frukostbuffé på Hotell Skansen i Färjestaden, 1 fm kaffe med smörgås, 3 luncher, alla i programmet nämnda entréer och guidningar, reseledare
Beräknad ankomst Reimersholme 12 september ca 19:00.
DAG 1: 10 september
Avresa från Reimersholme kl. 08.00. Reseledare Lennart Stockblad. Färd via Norrköping, söder om Söderköping serveras kaffe med smörgås. Vidare färd utanför Västervik fram till Oskarshamn. Här serveras lunch på vackert belägna restaurang Badholmen på en ö vid hamnen. Smör, bröd, sallad, varmrätt, lättöl/vatten. Kaffe och kaka.
Sedan följer det första spännande besöket, nämligen berömda Döderhultar museet.
Döderhultarn är en av Sveriges mest kända träsnidare. Han föddes 1868 i Döderhults socken. Hela sitt vuxna liv var han emellertid bosatt och verksam i Oskarshamn. Genombrottet kom först 1909, men därefter gick det snabbt. På bara några år hade Döderhultarns grovhuggna träfigurer erövrat hela Europa med sin melankoliska charm. På sin dödsbädd 1925 var Döderhultarn världsberömd.
I Döderhultarmuseet visas en unik samling med nära 200 av Döderhultarns bästa träskulpturer. Han var en mästare på att tränga igenom människans alla skal och locka fram känslor och dramatik. Vi får en intressant visning av samlingarna.
Fortsatt färd ner mot Kalmar och över Ölandsbron till Färjestaden. Här stannar vi för två nätter på trivsamma och familjära Hotell Skansen, alla rum med dusch/WC, hårtork, TV. Telefon.
På kvällen serveras en härlig 3-ättersmiddag från det berömda köket.
Hotellet har pool.
DAG 2 den 11 september
Frukostbuffé och sedan börjar vår rundtur på Öland.
Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen ner till Ölands sydspets sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Radbyarna, den odlade marken, sjömarkerna och Stora Alvaret bildar tillsammans världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. På Öland har det bedrivits jordbruk i tusentals år. På grund av de speciella förutsättningarna går bara en del av ön att odla på. Stora Alvaret och sjömarkerna vid Östersjön har inte kunnat odlas utan har främst fungerat som betesmark. Detta gör att vi idag kan uppleva något så unikt som ett medeltida odlingslandskap som brukas med moderna maskiner. Mycket som på södra Öland kan upplevas som naturens orörda skönhet är i själva verket ett lyckat samspel mellan människa och natur. Odlingslandskapet är sedan år 2000 med på Unescos världsarvslista som en av världens mest unika platser.
Färden går ner mot Ölands södra udde och där står Sveriges högsta och äldsta fyr, Långe Jan. Den är från 1785 och är 42 meter hög.
På Området finns även Ottenby fågelstation och Naturum.
Här får vi en introduktion om Naturum och sedan blir det en fantastisk möjlighet att lära mer om fåglar och fågelforskning! Här visas hur ringmärkningen går till samt hur fällor och fångstanordingar fungerar. Man berättar om verksamheten och om forskningsresultat som uppnåtts. Visste du t.ex. att här fångas årligen 15.000–25,000 fåglar och att vi genom fångsten kan följa variationer i fågelpopulationernas storlek. Återfynd av ringmärkta fåglar ger oss kunskap om vart och hur våra fåglar flyttar, hur gamla de blir och mycket annat.
Vi kör sedan till Solliden Slott där lunch serveras på Café Kaffetorpet. Varmrökt lax med potatis och primörer, måltidsdryck samt kaffe med kaka.
Efter lunch ägnar vi eftermiddagen åt att besöka Kungliga slottet Solliden.
Solliden anlades av Drottning Victoria som bland annat låtit sig inspireras av Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Victoria besvärades av problem med luftrören och sökte sig till Ölands mildare klimat i förhoppning om lindring. ”Här kan man ju andas” lär drottningen uttryckt vid en av de tidiga rekognoseringarna på Öland.
Den 25 september 1903 lades den första grundstenen och den 15 september 1906 kunde Victoria flytta in. Med hjälp av Axel Munthe kunde Victoria köpa byggnadsdetaljer och statyer från Italien som komponerades in i byggnadens murar. Arkitekt var Torben Grut, hans mest kända arbete är stadion i Stockholm byggd för Olympiska spelen 1912.
Vi får en introduktion om slottet och parken innan vi på egen hand får njuta av den alltid omfattande blomningen. Slottet är inte öppet offentligt.
"Välkommen att njuta av Sollidens vackra parker med dess prunkande blommor, träd och buskar. Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för.
Det byggdes av min farfars mor, Drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö.”
-Carl Gustaf-
På väg tillbaka till Färjestaden stannar vi vid Halltorp för att besöka
Vida Museum & Konsthall.
Ett av Sveriges största privatägda konstcentrum.
Den 24 juni 2001 öppnades det nybyggda VIDA Museum & Konsthall med en konsthall för galleriverksamhet och två flyglar för vardera Ulrika Hydman-Vallien respektive Bertil Vallien. Här visas det viktigaste från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste inom glas, keramik, skulptur och måleri. Vi får visning och sedan ströva runt och njuta av samlingarna.
Därefter tillbaka till vårt Hotell Skansen i Färjestaden för 3-rätters middag på kvällen.
Besök gärna ett av världens största lager av Whisky som är samlat på hotellet.
DAG 3 den 12 september
Efter frukostbuffé kör vi över Ölandsbron till Kalmar och Kalmar slott.
Runt 1180 byggdes ett försvarstorn, en kastal på den plats där Kalmar Slott nu ligger. Tornet byggdes till skydd mot sjörövare och andra fiender. I början av 1200-talet var Kalmar etablerad som stad. Magnus Ladulås lät i slutet av 1200-talet bygga en borganläggning med ringmur och torn runt den gamla kastalen. I väster ligger Kuretornet där den gamla huvudentrén fanns. Borgen var då Sveriges modernaste fästning. Under lång tid var slottet en stark försvarsanläggning, främst genom sitt strategiska läge. Gränsen mot Danmark gick då bara några mil söder om Kalmar. Skåne, Blekinge och Halland tillhörde Danmark fram till 1658.
Under Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III fick slottet sitt nuvarande utseende.
Den medeltida borgen förvandlades under 1500-talet till ett renässanspalats efter kontinental förebild.
Vid slutet av 1600-talet upphörde slottet att vara kungaborg
Under 1850-talet påbörjades upprustningen av Kalmar slott.
Oscar I lät år 1850 återställa brunnsöverbyggnaden på borggården och "Erik XIV:s gemak" upprustades 1855-62 med ganska hårda renoveringar. Även slottets inre blev upprensat och den gamla dekoreringen återställdes.
Sedan dess har slottet underhållits och är idag Sveriges bäst bevarade renässansslott.Guiderna visar och berättar om slottets historia och inredningar.
Efter visningen serveras lunch på Slottsrestaurangen, smör, bröd, sallad, varmrätt, lättöl/vatten, kaffe och kaka.
Så påbörjar vi hemresan med paus under färdvägen med beräknad återkomst till Reimersholme cirka klockan 19.00.
Pris per medlem i delat dubbelrum 6 600 kronor
Priset gäller vid minst 25 deltagare.
Tillägg för dubbelrum som enkelrum kronor 810 kronor.
Pris för ej medlem 6 800 kronor
Postadress
Reimersholmsgatan 31
117 40 Stockholm
Organisationsnummer
802018-0108
Bankgiro 5841-2578
Swish 123 301 54 84
Lokal Kulan
Öppen för fysisk anmälan till aktiviteter och medlemskap tisdagar kl 14:00-15:30
Ej under helgdagar och sommaruppehåll