Rulla nedåt och titta på bildspelen
Slottet har troligen Skandinaviens mest kompletta orörda interiör. Sen 1848 då ägaren August Abrahamsson dog har inget förändrats. Där fanns fantastiska föremål och inte minst kakelugnar. Vi guidades genom 23 rum i 3 våningar.
Flera scener ur tv-serien "Vår tid är nu" är inspelade där. Man kände igen sig i det röda rummet t.ex.
Nääs slotts historia börjar på 1500-talet då det var en s.k. kronogård. Erik Göransson Ulfsparre uppförde den första säteribyggnaden på Nääs i början av 1600-talet. Denna byggnad revs under mitten av 1700-talet av dåvarande ägaren, superkargören i det Ostindiska kompaniet Jakob von Utfall. von Utfall uppförde en ny mangårdsbyggnad i en våning på grunden av det gamla huset samt två tillhörande flyglar. Det nuvarande utseendet med två våningar fick byggnaden på 1830-talet under grosshandlare Peter Wilhelm Bergs ägo.
År 1868 köpte grosshandlare August Abrahamson Nääs och moderniserade huset. Hela hans hem står kvar som ett förnämligt exempel på det sena 1800-talets inredningsideal. August var gift med Euphrosyne, de fick inga barn.
Slottet och egendomen förvaltas sedan 1901 av August Abrahamsons stiftelse.
De 15000 svarta fjärilarna i utställningen var symbolen för denna fjäril.
Monarken förekommer framför allt i Amerika. Den är en uthållig fjäril som kan flyga mycket långt och kan om hösten flyga från Kanada till Mexiko för att övervintra. Detta sker då inte av en individ, utan under tre till fyra generationer.
Presentationen i utställningen inkluderar några av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal och samtidskonstnärer som gör djupdykningar i det klassiska arvet. Tillsammans belyser de vår skiftande förståelse av de krafter som formar den naturliga världen och vår uppfattning om människans plats i den.
Utställningen tog avstamp i Systema naturae, Carl von Linnés inflytelserika bok om den komplexa samverkan mellan flora och fauna på vår planet. Detta klassifikationssystem inspirerade några av konsthistoriens främsta illustratörer, som genom att avbilda växtlighetens och djurrikets mångfald arbetade i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Utställningen utforskar således de biologiska illustrationernas tradition – en konstform som utvecklades med akvarellteknik innan fotografiets uppkomst. Akvarell var den vanligaste metoden, eftersom det var lätt för konstnärer att ta med sig allt som behövdes för att göra naturstudier.
Från Tjörn till Fjällbacka, skärgårdsidyllen där Ingrid Berman tillbringade mycket tid. Hon har fått en minnesplats nere vid hamnen. Orten är ju också känd för Camilla Läckbergs deckare. Den pampiga kyrkan låg högt uppe på ett berg. Fiske, salterier och konservfabriker var en stor del av samhällets levebröd. Här uppfanns det som nu kallas anjovis. Detta och mycket mera fick vi veta av den kunniga guiden, som tog hand om oss efter den underbara lunchen, en fisksoppa, som vi åt på ett rustikt ställe nere vid hamnen
I Tanum besökte vi Vitlycke museum. Där guidades vi av en charmerande arkeologistudent, som visade oss en häll med ett stort antal hällristningar från bronsåldern. Den finaste var nog Bröllopsparet som kysstes. Otroligt väl bevarat.
Äskhults by, en genuin 1800-tals by med rötter i 1600 och 1700-talen. Där fanns fyra gårdar, Bengts, Göttas, Jönsas och Derras. Alla omålade och vackert åldrade placerade runt det lilla bytorget. Ett mycket idylliskt ställe där det fortfarande bedrivs jordbruk och boskapsskötsel. Även här en duktig och engagerad guide.
Postadress
Reimersholmsgatan 31
117 40 Stockholm
Organisationsnummer
802018-0108
Bankgiro 5841-2578
Swish 123 301 54 84
Lokal Kulan
Öppen för fysisk anmälan till aktiviteter och medlemskap tisdagar kl 14:00-15:30
Ej under helgdagar och sommaruppehåll